Rajongója vagyok a szöszöknek, gyapjaknak, fonalaknak, de gyakran elcsábulok más különleges, természetes alapanyagok láttán. A készülődés az Ünnepre felerősíti bennem az érzést, hogy olyan ötleteket is kipróbáljak, amik nem feltétlenül kötődnek a műhelyben megszokottakhoz. Fa, papír, fém…és persze egy kis szalag, pamuthímző elegendőek ezekhez a kézművelődésekhez…A karácsony jegyében és maradva a türkiz kék, zöld alaptónusoknál születtek ezek a könnyen kivitelezhető darabok.

Csipesz → Dísz
Nézzük csak, itt van például a klasszikus fa csipesz. Én egy apróbbat választottam, úgy 3,5 cm-eset. Az ötlet, hogy többet szétszedve csillagformára alakítsuk ragasztással, nem az enyém. Pure design by bardoczeva-nál láttam nagyobb formátumban (ő is a Pinterest-en)…én már csak tovább gondoltam a dolgot: csillogó fonallal csillagformát öltöttem az illesztések közötti apró lyukakba. Ha ügyesek vagyunk és egy pontos ritmus szerint öltögetünk a dísz két oldala különböző csillagot mutat. Míg ragasztottam a fa részeket felötlött bennem, hogy a fém részekkel mi is legyen…Végül egymásba bújtattam őket kört formázva, majd egy virágkötők által gyakran használt fémszálat random átvezettem a lyukakon, kapott egy szép szalagot masnival és voilá, íme a csipesz dísz párja…(és nem dobtam ki semmit…)

csipesz-disz-diy

Papír → Üdvözlőkártya
Szeretek kézzel képeslapot, levelet írni, küldeni különösen így Ünnep táján. Találtam teljesen natúr borítékokat, üdvözlő kártyákat. Van jó pár dekortapaszom (washi tape), amiket a határidőnaplómban szoktam használni. Bevetettem őket erre a gyors, gyerekekkel is könnyen kivitelezhető projektre (olló, ragasztó nem kell hozzá, így gyerekbiztos). Ez a fajta kollázs technika mindenféle formában kering a kollektív tudatban, tehát nem én találtam ki. Előrajzoltam ceruzával az üdvözlőkártyára egy fenyőfa formát (valójában csak egy elnyújtott háromszöget) és a dekortapaszokból tépett csíkokat felragasztottam változtatva az irányokat, hosszúságokat nagyjából az előrajzolt vonalakon belül maradva. A kedvenc részem a fa „pöttyös” törzse és a „csúcsdísz”.

dekortapasz-kepeslap-diy

Képeslap → Díszdoboz
Bella nagymamám kiterjedt levelezésben volt barátnőivel és a rokonsággal, így karácsony előtt számtalan képeslapot kapott. Apró leánykaként nagyon szerettem nézegetni ezeket az üdvözlőkártyákat, csodásak voltak. Emlékszem, kiválasztott belőlük párat és dobozt készített belőlük. Azt hiszem ez a technika az akkori időkben divat lehetett, mert akiknek eddig mutattam vagy beszéltem róla sokan emlékeztek a gyerekkorukból hasonlóra. Szóval ez sem az én ötletem… (hogy ki volt az első?…a feledés homályában). Fogj 6 db szépséges képeslapot (de lehet színes kartonlap is). Vágd méretre (attól függően mekkora dobozt szeretnél készíteni). Mindegyiket lyukaszd ki mindegyik szélén (én bőrlyukasztót használtam) és egy színben harmonizáló (vagy éppen elütő, ha arra van kedved) fonallal, pelenkaöltéssel varrd körbe. Először ugróiskola formában (vagy nevezhetjük egyszerűen kereszt alakban) rögzítsd egymáshoz a leendő doboz oldalait, majd hogy dobozformát kapj a többi oldalélet is apró öltésekkel. A teteje ugye nyitható, így lesz három él, amit nem kell összevarrni. Én egy szalaggal oldottam meg a zárhatóságot…Ebben a díszdobozban a fenti csipeszdíszeimet fogom tárolni, de te használhatod ajándékdoboznak vagy mindenféle más kincsek rejtekhelyének.

xmas-magic-box

* ** Szép adventet! ** *

Dóra